Schema naționala de vaccinare ⋅ 2019

Citit 22434 ori
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

schema nationala de vaccinareClinica medicală Persepolis acorda servicii de imunizare completa pentru toți pacienții.

 Consideram ca prevenția este superioară fata de tratament indiferent de vârsta!
Departamentul de Pediatrie oferă programul de vaccinare conform schemei  naționale și internațională.
Vaccinarile de rutina pentru copii și adulți, precum programul de vaccinare pentru turism și preventii, refacerea schemei de vaccinare pentru copiii si adulescentii  nevaccinați  sunt sub supraveghere departamentului de Pediatrie și medicina de familie.
Schema naționala de vaccinare: 

Hep B In maternitate  2 luni 4 luni 11 luni  
BCG In maternitate         
DTaP 2 luni 4 luni 11 luni 6 ani 14 ani
Hlb 2 luni 4 luni 11 luni    
Antipneumococ 2 luni 4 luni 11 luni    
Anti polio IPV 2 luni 4 luni 11 luni 6 ani 8 ani
ROR 9 luni 12 luni 5-7 ani    

Hepatita B

1 - Primul vaccin interval 0-4 săptămâni (in România sa face după naștere, in maternitate )
2 - A 2-a vaccinare la vârsta de 2 luni
3 - A 3-a vaccinare; International la 5-6 luni pana pe la varsta de 18 luni, însă in România se face un vaccin la 4 luni urmând sa primească încă unul la 11 luni .
Este singurul vaccin monovalent care se face in maternitate.
Copiii din mamici care sunt Ag HBS negativ primesc o doza in primele 24 de ore cu excepția nou-născuți care au sub 2 kg sau care nu se simt foarte bine.
Copiii de la mame cu Ag HBS pozitiv primesc o doza de vaccin Hep B și 0.6 ml de IGHB in 2 locuri separate anatomic in primele 12 h din viața indiferent de greutate. Testarea pentru Ag HBS și anti-HBS sa face între luna 9 si a 12-a. Dacă din orice motiv copilul nu a primit vaccinul testarea sa va face la 1-2 luni după ultimul vaccin.
Copiii de la mămici care nu știu dacă sunt Ag HBs pozitive sau nu: se va face prima vaccinare la 12 ore după naștere indiferent de greutate. Daca copilul nu primește IGHB și mama își face serologia și e pozitivă, sugarul poate primi IGHBS 0.5 ml pana la 7 zile după naștere.

Vaccinări de rutina pentru hepatita B

Vaccinări complete înseamnă 3 doze dar in caz ca se folosește vaccinuri combinate (hexacima / infanrixhexa) este nevoie de 4 doze. In schema naționala a României copiii primesc 4 doze!

DTaP

Se face la minimum vârsta este de 6 săptămâni. In schema internațională sunt prevăzute 5 doze la 2-4-6 și o doza între 15-28 luni și rapel între 4-6 ani; insă a 5 -a doza nu va fii necesară dacă a 4-a doza a fost administrat la vârsta de 4 ani sau mai mare. Astfel in schema naționala a României sunt prevazute 4 doze la 2-4 și 11 luni, urmănd ca a-4-a doza sa fie primită după vârsta de 4 ani . A-5-a doza la vârsta de 14 ani.

Hlb

Minimum vârsta pentru vaccinare este de 6 săptămâni, Face parte din schema obligatorie in România și este inclusă in vaccinuri combinate. Exista diferite scheme in căzul in care un copil pana la vârsta de 7 sau 12 sau 15 luni nu primește vaccin (funcție de vârsta și afecțiunea cronica) se pot vaccina maxim pana la 59 luni (4 ani și 11 luni)

Vaccin contra pneumococ

Vârsta minima 6 săptămâni pentru prevenar 13 și 2 ani pentru "PPSV 23" adică pneumovax. In România vaccinul prevenar este inclus in schema obligatorie. Vaccinarea in rutina internaționala sunt 4 doze la 2-4-6 luni și intre 12 si 15 luni a 4-a doza, In România sunt acoperite 3 doze la 2-4 și 11 luni . Distanță minima printre doze trebuie sa fie cel puțin 8 săptămâni.

Cine nu a primit acest vaccin poate primi o doza pana la 59 de luni .

In unele cazuri cum sunt implant cochlear sau alte boli care este asociat cu o scădere a imunității este recomandat vaccinarea cu prevenar chiar înainte de pneumovax iar schema in funcție de vârsta difera. Pentru nelamuriri sau explicatii particulare va puteti adresa Clinicii Medicale Persepolis accesand pagina de Contact.

Vaccin polio inactivat

Vârsta minimă pentru vaccinare este de 6 săptămâni. Internațional sunt prevăzute 4 doze la 2-4-6 pana la 18 luni și rapel 4-6 ani. In România copiii primesc vaccinul la 2-4 și 11 luni ( făcând parte din complexul vaccinurile conjugate oferită de stat ) ultimul vaccin polio in România sa face la vârsta de 8 ani . De regula Adulți sau adulescentii care au peste 18 ani nu mai primesc in schema de recuperare IPV. In anumite tari încă se folosește vaccinări OPV. (polio oral)

Vaccinul rubeola, rujeola, oreion

In vaccinarea de rutina sunt prevăzute 2 doze (12-15 luni și rapel 4-6 ani) in călătorii internaționale se pot vaccina copiii începând de la vârsta de 6 luni înainte de călătoria spre zone endemic, însă revaccinarea se face cu 2 doze adică la 12-15 luni și rapel la 4-6 ani. România fiind in zona cu risc crescut, copiii sunt vaccinați la 9 luni apoi la 12-15 luni, rapel la 6 ani! Cei nevaccinați poți fii vaccinați la orice vârsta primind un vaccin și un rapel cel puțin la distanță de 4 săptămâni.

Vaccinuri optionale!

Rotarix (Împotriva Rotavirus)  2luni  6 luni
 Varilrix (împotriva varicelei) 13-15 luni  4-6 ani 
 Avaxim  sau Havrix ( hepatita A) 12-21luni 6-18 luni dupa primul vaccin
Nimenrix ( meningococ ACWY)  10 -12 ani  
Bexsero ( maningoco tip B)  16-18 ani  Rapel la o luna
Vaccin antigripal  Anual  

 

Vaccin împotriva rotavirus

Vârsta minima pentru vaccinare este de 6 săptămâni! În România exista Rotarix (se face 2 doze la 2 și 4 pana la 6 luni) dar și Rota Teq (se face 3 doze 2-4 și 6 luni). Copilul nu poate primii aceste vaccinuri după vârsta de 15 săptămâni. Vaccinul este oral și nu toți copii pot primi vaccinul (se administrează cu avizul medicului și sub supraveghere medicala).

Vaccin pentru varicela (varilrix)

Este împotriva varsatului de vânt. Se fac 2 serii : un vaccin la 12-15 luni și un rapel la 4-6 ani. In cazul copiiilor nevaccinați 7-12 ani , rapelul se face la 3 luni după primul vaccin (sunt tot 2 doze). Cei peste 13 ani și adulții au nevoie de 2 doze dar minimum interval va fii de 4 săptămâni. La orice vârsta copilul / adultul poate primii un vaccin chiar după expunere (in caz de apariție a varicelei la grădinița / in familie) și boala pote fii prevenita.

Vaccin pentru Hepatita A

Vârsta minimă pentru vaccinare este 12 luni. Este nevoie de 2 doze. Intervalul între doza și rapel trebuie sa fie între 6-18 luni. Atentie! Indicații pentru acest vaccin este legat de zona geografică și epidemiologia zonei respectiva.

Vaccin meningococ A,C,W,Y

In Romania se găsește Nimenrix. Vârsta minima pentru vaccinare cu Nimenrix este 2 luni. Ca şi vaccinare de rutină se face un singur vaccin după vârsta de 2 ani (de regula la 11-12 ani). Sunt însă populații cu nevoi  speciale: cei cu siclemie, asplenie ( congenitala sau nu ) cei cu tulburări dobândite sau congenitale imune  care pot primii 3 doze, prima la 8 săptămâni, a 2-a la 2 luni după primul vaccin și ultima la 12 luni. Vaccinul este deasemenea recomandat pentru zone endemice și epidemice (de exemplu țările africane)

Vaccin pentru meningococ tip B

Vaccinul nu exista in România (Bexsero sau Trumenba). Minimum vârsta pentru vaccinare este vârsta de 2 luni. Vârsta preferata insa  este de 16-18 ani. Bexsero se face 2 doze la cel puțin o luna distanță pentru adolescenti. Pentru grupa de risc (cu asplenie sau forme si deficiente imune dobândite sau congenitale) se poate face vaccinarea de la vârste mai mici, pentru varsta 2-24 luni rapelul făcându-se la distanta de 2 luni. (Atenție la rapel trebuie folosit același vaccin! Nu se schimba Bexsero cu alt vaccin de exemplu Trumenba).

Vaccinul antigripal

Teoretic vârsta minima este de 6 luni, însă trebuie găsit vaccinul potrivit pentru vârsta, vaccinul antigripal se face anual.

Va multumim ca ne urmariti si daca aveti nelamurir si intrebari nu exitati sa ne intrebati folosinf pagina de Contact

Ultima modificare Luni, 08 Iulie 2019 11:26
Mai multe din această categorie: « Gripa