Colectivitatea ⋅ sursa de dezvoltare dar si de infectii

By Clinica Pediatrica Persepolis
Citit 9832 ori
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Este imposibil ca intr-o colectivitate (gradinita, cresa, loc de joaca , etc….) sa nu apara infectii.

Fie din cauza copiilor mici, care nu sunt in stare sa mentina igiena personala, fie din cauza ca organismul lor nu este inca complet dezvoltat (de exemplu tubul eustache  fiind drept si nu curbat ca la adulti, de aici posibilitatea aparitiei otitelor repetate), sau din cauza imaturiitati sistemului imun (sistemul imun ajunge la maturitate undeva in jur de varsta de 10 ani), pe langa inocenta copilariei (ele au un contact de la om la om mai apropiat decat noi adulti!). Odata ce intra un copil in colectivitatea extinsa, creste si rata imbolnaviri acestuia.

 

Insa exista metode simple si eficiente pentru prevenirea infectiilor in aceste centre ca de exemplu:

  • verificarea carnetului de vaccinare; (unii copii sunt vaccinati pentru varicela, hepatita A, pneumonie pe langa vaccinari obligatori, avand sansa mult mai mica de imbolnavire).
  • vaccinarea stafului este obligatorie in multe tari; (vaccinarea pentru difteria si tetanus, ROR ( rubeola, oreion, rujeola), hepatita A care au transmisie directa de la om la om, mai putin hepatita B (pentru ca se transmite de la om la om numai prin transmitere sexuala sau transfuzii de sange).De asemenea toti trebuie sa efectueze serologia pentru CMV (citomegalovirus).
  • triajul si excluderea copiilor cu semne si simptome de raceala este un al doilea pas pentru prevenirea raspandiri bolilor acute la copii( fiecare centru este obligat sa aibe o camera de izolare  pentru acesti copii, la activitate, la somn dar si la masa).
  • triajul trebuie aplicat si asupra personalului .
  • spalatul pe maini cu apa si sapun este cea mai eficienta metoda atat pentru personal cat si pentru copii ( folosirea alcolului sau substantelor dezinfectante nu sunt suficiente)
  • spalarea zilnica a jucariilor este obligatorie, indiferent de materiale textil sau plastic (nu sa foloseste sprai dezinfectant, ci lichid de spalat vase)
  • pentru materiale biologice(urina, fecale, voma, sange) se foloseste un dezinfectant cu acoperire inalta (50 ml in 5 litri de apa sau 5ml in 500 ml de apa)
  • printre bacteriile cele mai frecvente transmise se numere streptococul grup A si stafilococul aerius, efectuarea exudatul faringian si cel nazal este obligatoriu (exista si teste rapide care poate fii folosite de catre medicul sau asistenta de la gradinita)
  • cu siguranta primul loc apartin boliilor de tract respirator superioare sau raceli frecvente, majoritatea virale, iar varful imbolnaviri apartin copiilor de 6-12 luni. Copii care au frati mai mari acasa se imbolnavesc mai greu, excluderea copiilor cu viroze respiratorie este o masura de precautie dar nu este suficienta pentru ca perioada de incubatie este cu cateva zile inainte de imbolnavire.
  • infectiile intestinale sunt pe locul doi mai ales printre copii cu varsta sub 3 ani. Ele pot  fi transmise prin persoanalul ingrijitor, fie ca nu s-a spalat sau dezinfectat la fiecare igienizare a copilului, fie ca mancarea a fost preparat de catre un personal infectat. Spalatul pe maini si igienizarea bai scade substantial rata de imbolnavire. Dintre cele mai frecvente imbolnaviri intestinale se numara Rotavirus, Giardia și Salmonela.
  • riscul infectiei este independet de varsta, rasa, clasa sociala.Ea ramane strict legat de igiena gradinitei si a personalului.
  • este foarte important colaborarea parintilor cu personalul. In caz ca copilul dumneavoastra are semne sau simptome minime, este bine sa anuntati educatoarea !  Supravegherea mai atenta a copilului va ajuta si pe dumneavoastra dar si conducerea.
  • colectivitatea: dumneavoastra sunteti prima care trebuie sa participati in mentinerea igienei. Trebuie sa aveti o varianta de rezerva atunci cand copilul este bolnav.
Ultima modificare Vineri, 29 Septembrie 2017 18:29
Mai multe din această categorie: Pediculoza »